Έφυγε από την ζωή ο καθηγητής Αντώνιος Χαροκόπος.

Ο Αντώνιος Χαροκόπος του Νικολάου, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην προέδρος του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου, απετέλεσε αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κεφάλαιο για την πνευματική ζωή του τόπου μας, που ο Βροντάδος είχε την τύχη να αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως.

Ο κ. Χαροκόπος αναγορεύτηκε σε διδάκτορα από την Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Παιδαγωγικής) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 31 Μαΐου 1965. Το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής ήταν “Αι περί γήρατος γνώμαι του Κικέρωνος και η σύγχρονος ψυχολογία” υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κων. Σπετσιέρη.

Με εφόδιο τις ιστορικές του γνώσεις, την οξύτατη φιλολογική πένα του αλλά κυρίως την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του συνέγραψε σημαντικές μελέτες για την ιστορία της Χίου ερευνώντας πηγές κυρίως από την Ιστορική βιβλιοθήκη της Χίου. Υπηρέτησε την εκπαίδευση από τη θέση του φιλολόγου καθηγητή και του επιθεωρητού Μέσης εκπαίδευσης. Υπηρέτησε την εκκλησία από τη θέση εκκλησιαστικού επιτρόπου του καθεδρικού ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου. Υπηρέτησε τη Χίο με την δεκαοκτάχρονη προεδρία του στη Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας «Κοραής» προσφέροντας στους Χιώτες των Αθηνών εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου .

Ο Αντώνιος Χαροκόπος ήταν ένα από τα ιστορικά στελέχη του Φ.Ο.Β. Υπηρέτησε τον Φ.Ο.Β. από τη θέση του Προέδρου την οκταετία 1963 με 1971, ενώ ήταν ενεργό μέλος του από το 1954 μέχρι το 1971 χρονιά που μετατέθηκε στην Αθήνα. Ποτέ δεν έπαψε να στηρίζει τον ΦΟΒ και ήταν παρών στις μεγάλες στιγμές του Σωματείου, κυκλοφορία της εφημερίδας του «Τα Νέα του Βροντάδου», εκθέσεις τοπικής δραστηριότητας, εκδόσεις, δημιουργία βιβλιοθήκης και μουσείου, είτε με τη φυσική του παρουσία είτε με τις ευεργετικές του ενέργειες. Πρωτοστάτησε στην ανέγερση των πρώτων γραφείων του ΦΟΒ το 1964 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή του μεγαλόπρεπου Φαφαλιείου Σταδίου μιας που ήταν εκπρόσωπος του ΦΟΒ στη σημαντική συνάντηση με τους χορηγούς στο Λονδίνο το 1974. Με την κατασκευή του Φαφαλιείου Σταδίου εκπληρώθηκε ένα όνειρο δεκαετιών για τον Βροντάδο μιας που μέχρι σήμερα κοσμεί τον τόπο μας και προσφέρει στους Χιώτες αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου.

Το ενδιαφέρον του για το Σωματείο ήταν αμείωτο και εκδηλωνόταν με κάθε ευκαιρία, από την παρακολούθηση των εκδηλώσεων του, κάθε φορά που παρευρισκόταν στη Χίο, ως και τη συγγραφή του βιβλίου «Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου, Φωτεινή πορεία προόδου και πολιτισμού μιας ογδοηκονταετίας» στο οποίο κατέγραψε τη δράση του Ομίλου από το 1924 μέχρι το 2004.

Πολυγραφότατος, ακάματος ερευνητής, φιλακόλουθος, πνευματικός άνθρωπος, αφιέρωσε τη ζωή του στην επιστήμη του και τη Χίο. Η ανάμνησή του και το έργο του θα μας συντροφεύουν για πάντα.

Καλό ταξίδι, κ. Αντώνη.