Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ), ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος (Ν.Ο.Ε) και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς (Ι.Ο.Π) τίμησαν και φέτος τον τριτοετή Ναυτικό Δόκιμο Ιωάννη Παστρικάκη πραγματοποιώντας το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου στον Φαληρικό Όρμο ιστιοπλοϊκό αγώνα με την ονομασία «Παστρικάκεια 2015- Επετειακός Αγώνα 170 χρόνων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (Ε.Ι.Ο.).

 Ο Ιωάννης Παστρικάκης ήταν ο πρώτος μαθητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, που έπεσε στο πεδίο της τιμής κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Γεννήθηκε στις Αρχάνες, Ηρακλείου Κρήτης το 1894. Έχασε την ζωή του στη Χίο στο όρος Αίπος πάνω από το Βροντάδο σε μάχη με τον Τουρκικό στρατό το Νοέμβριο του 1912 συμμετέχοντας σε αποβατικό άγημα δια την κατάληψη της νήσου. Μετά το θάνατό του, του απενεμήθη ο βαθμός του αρχικελευστή – οπλίτη. Η προτομή του τοποθετήθηκε τιμητικά στον κήπο της Σ.Ν.Δ. και στην πλατεία του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου δίπλα στην προτομή του Ανθυποπλοιάρχου Νικολάου Ρίτσου που έχασε τη ζωή του στην ίδια μάχη.

Το θέαμα ήταν σπουδαίο και συναρπαστικό, με έντονο συναγωνισμό από τους 270 ιστιοπλόους (189 πληρώματα, σε 17 κατηγορίες) που πήραν μέρος στους αγώνες.

 Στον επετειακό αγώνα συμμετείχαν τα σκάφη της κλάσης J24 με αφετηρία το Φαληρικό Όρμο, στην συνέχεια παράκτια διαδρομή μέχρι το λιμενίσκο της ΣΝΔ κι επιστροφή για τερματισμό. Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων συμμετείχε στους αγώνες με τρία σκάφη στην κατηγορία J24 και πλήρωμα αποτελούμενο από δεκατέσσερις Ναυτικούς Δοκίμους και στην κατηγορία Lightning με ένα σκάφος και πλήρωμα αποτελούμενο από τρεις Ναύτες.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκαν ιστιοδρομίες στις κάτωθι κατηγορίες: Διοργανωτής Ν.Ο.Ε: OPTIMIST (Αγοριών – Κοριτσιών) OPTIMIST (Παίδων – Κορασίδων γεννημένοι το 2003 ή αργότερα) Διοργανωτής Ι.Ο.Π: 420 (ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ) 470 (ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ) LASER RDL / LASER 4,7 (ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ) LASER STD (ΑΝΔΡΩΝ) FINN (ΑΝΔΡΩΝ) Διοργανωτής Σ.Ν.Δ: LIGHTNING (ΓΕΝΙΚΗ) J24 2,4Mr. Οι καιρικές συνθήκες σε γενικές γραμμές ήταν με το μέρος των διοργανωτών και τις δύο ημέρες των αγώνων, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν πέντε ιστιοδρομίες από τις έξι που ήταν στο πρόγραμμα των αγώνων.
            Πολυνίκης όμιλος για μία ακόμη χρονιά αναδείχθηκε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς και το κύπελλο παραδόθηκε από τον Πρόεδρό του στους αθλητές. Ο Πρόεδρος του Ι.Ο.Π. Γιάννης Παπαδημητρίου παρέδωσε αναμνηστικό φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Νεβίς στον Διοικητή της Σ.Ν.Δ. Υποναυάρχο Γ. Λεβέντη ΠΝ για τα 170 χρόνια της Σχολής

Για πρώτη φορά από το 1964 που τελούνται από τη Σ.Ν.Δ. τα Παστρικάκεια καλεσμένοι της Σχολής στην τελετή απονομής επάθλων των Ιστιοπλοϊκών αγώνων «Παστρικάκεια 2015» ήταν οι πρόεδροι της ΕΒΑΤ και του Φ.Ο.Β. συνδέοντας έτσι τον τόπο θυσίας του ήρωος Ι. Παστρικάκη με τη Σχολή Ναυτ. Δοκίμων που τον γαλούχησε έτσι ώστε και τη ζωή του να δώσει για την πατρίδα του. Την ΕΒΑΤ εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της δικηγόρος Γεώργιος Χλωρός ενώ τον Φ.Ο.Β. το μέλος του Ιωάννης Κοτσάνης. Καλεσμένος επίσης στις απονομές ήταν και ο Αναστάσιος Παστρικάκης πατέρας του Βασίλη Παστρικάκη  που υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Χίο.