Εκδήλωση τιμής στο Δημήτρη Κ. Κόκκινο ιδρυτή των εκδόσεων «Ακρίτας».
Του Πολύδωρου Στείρουalt
 
Ο Φ.Ο.Β. τη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010 τίμησε τον Βρονταδούση εκδότη των εκδόσεων ΑΚΡΙΤΑΣ Δημήτριο Κόκκινο. 
Στην κατάμεστη αίθουσα του Φ.Ο.Β. παρουσία του Αιδεσιμότατου π. Ιωάννη Κοντού εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου, του Δήμαρχου Ομηρούπολης Ιωάννη Μαλαφή, του Νικόλαου Νύκτα πρόεδρου του ΝΟΣΑΜΑΧ εκπροσώπου του Νομάρχη Χίου, της Μαρία Γιαννούλου, του Κων/νου Μούνδρου, της Αγγελικής Αναστασάκη Γ. Γραμματέως της ΠΕΚΕΒ, της Σμάρω Λώ πρόεδρου της Ε.Β.Α.Τ., του Ιωάννη Τζήκα πρόεδρου της Ένωσης Γονέων Ν. Χίου, του Αναστάση Φαφαλιού εκπροσώπου των Μεγάλων Ευεργετών του Φ.Ο.Β. και της Χίου, σε μια σεμνή τελετή όπου κυριάρχησε το συναίσθημα ξεδιπλώθηκε η προσωπικότητα του Δημήτρη Κόκκινου.
 
 

 

Λαβών το λόγο ο πρόεδρος του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου Πολύδωρος Στείρος προσφώνησε τους εκπροσώπους αρχών και φορέων, τους ομιλητές της εκδήλωσης Ιωάννη Δαγκλή Διευθυντή του ινστιτούτου διαστημικών εφαρμογών και τηλεπισκόπησης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Αγγελική Μαστρομιχαλάκη-Ζούρα συγγραφέα, παιδαγωγό, Διδάκτορα του Παν. Αθηνών, την Μαρία Κοκκίνου Διευθύντρια των εκδόσεων «ΑΚΡΙΤΑΣ» και τον Δημήτριο Κόκκινο με την οικογένειά του και ανέφερε τα εξής.alt
 
Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου, το Σωματείο που ιδρύθηκε το 1924 και στα 86 χρόνια ζωής του υπηρετεί με συνέπεια και αυταπάρνηση τον πολιτισμό και επιδεικνύει θαυμαστά έργα προόδου για τον Βροντάδο και τους νέους του, τιμά σήμερα τον Βρονταδούση εκδότη και πνευματικό άνθρωπο Δ. Κόκκινο, και αφιερώνει τη σημερινή εκδήλωση στον τ. Πρόεδρό του Κωνσταντίνο Καλλίτση που πριν μια εβδομάδα έφυγε από τη ζωή μας αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο για τον Φ.Ο.Β. κτιριακό, αθλητικό, πολιτιστικό.
Ο Φ.Ο.Β. σήμερα θα προσπαθήσει να μας φέρει σε επαφή με το έργο ζωής ενός ανθρώπου, του Δ. Κόκκινου, που τόλμησε σε δύσκολους καιρούς να δώσει στο λαό πνευματικά εφόδια και να τον φέρει σε επαφή με την ορθόδοξη παράδοση της Ελλάδος μας. Πολύ δύσκολο το εγχείρημα. Πολλά όμως και τα πνευματικά εφόδια του ανδρός, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια.
 
Η προσωπική μου επαφή με τον ΑΚΡΙΤΑ ήταν μέσα από τις εκδόσεις του και τα βιβλία που κυριολεκτικά ρουφούσαμε στα φοιτητικά μας χρόνια. Δεν μπορώ να ξεχάσω το βιβλίο Μεγάλη Τεσσαρακοστή του Αλεξάνδρου Σμέμμαν που διαβάζω ακόμα και σήμερα. 
 
ΑΚΡΙΤΑΣ: η λέξη μου έφερνε αμέσως στο νου τους Βυζαντινούς φύλακες των συνόρων του Βυζαντίου και αισθανόμουν ακριβώς αυτό: την πνευματική θωράκιση στις ποικίλες δυσκολίες της ζωής, τη γνώση της ορθοδοξίας, τη ζύμωση με τις εμπειρίες των πατέρων, την απόκτηση εφοδίων για τον καθημερινό αγώνα, αλλά και τον αγώνα για την αιωνιότητα.
Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούσα τον ΑΚΡΙΤΑ και τον έβλεπα να μεγαλώνει, να δίνει τη δυνατότητα έκφρασης σε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους και να γεμίζει με νέες σειρές την φαρέτρα του. Συγκινητική και η σειρά «ΑΙΠΟΣ» με Χιώτικο άρωμα.
 
Έτσι όλο και πλησίαζε ο χρόνος που ο Φ.Ο.Β. θα τιμούσε τον ιδρυτή του ΑΚΡΙΤΑ Δ. Κόκκινο. Συγγραφείς του ΑΚΡΙΤΑ τίμησαν την τελευταία πενταετία το βήμα του Φ.Ο.Β. ιδιαιτέρα στην παιδική λογοτεχνία με τους: Ζωή Καννάβα, Ιωάννα Σκαρλάτου, Γιώργο Αντωνάκη. Η Χιώτισσα φίλη Αγγελική Μαστρομιχάκη πάντα μου μιλούσε με τα καλύτερα λόγια. Τέλος η πρόσφατη εκδρομή του Φ.Ο.Β. στην Καππαδοκία, στα σύνορα του Βυζαντίου μου έφεραν ξανά μπροστά μου τους ΑΚΡΙΤΕΣ. Δειλά δειλά αλλά σταθερά ωρίμαζε μέσα μου η ιδέα Το συζήτησα πέρσι με τον κ. Δ. Κόκκινο και να, σήμερα το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.
 
Ευχαριστώ τον Δημήτρη Κόκκινο για την ανταπόκριση και την αγάπη του, τον εκδοτικό οίκο Π. Κυριακίδη – Εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑ Α.Ε. για τη βοήθεια και συνδιοργάνωση και ιδιαίτερα την Μαρία Κοκκίνου και τον Κων/νο Κόκκινο με τους οποίους συνεργαστήκαμε αρκετούς μήνες, τους ομιλητές μας Αγγ. Μαστρομιχαλάκη και Ιωαν. Δαγκλή, τις μουσικούς Κατερίνα και Σόφη Κώττη, το Δήμο Ομηρούπολης για τη συνδιοργάνωση και όλους τους συνεργάτες μου στο Φ.Ο.Β. με ιδιαίτερη αναφορά στον Αντ. Νικολάου τη Ροδόπη Σαλιάρη, αντιπρόσωπο των εκδόσεων ΑΚΡΙΤΑΣ στη Χίο, τη σύζυγό μου Ευγ. Καραμαούνα, και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα οπτικοποιημένο βιογραφικό του Δ. Κόκκινου.alt
 
Στη συνέχεια η αγαπητή Χιώτισσα συγγραφέας παιδικών βιβλίων του ΑΚΡΙΤΑ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη μας μίλησε για τη γνωριμία της με τον ΑΚΡΙΤΑ και τον κ. Δημήτρη Κόκκινο. Κατά την άποψή της η εμφάνιση στο χώρο του εντύπου στην Ελλάδα το 1978 του εκδοτικού οίκου ΑΚΡΙΤΑ έφερε νέα τη αντίληψη, το νέο ήθος και τη διαφορετική άποψη για την ορθόδοξη πίστη. Βιβλία ξένων συγγραφέων που μεταφράζονταν στην Ελλάδα από τον ΑΚΡΙΤΑ απαντούσαν στις αγωνίες και τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων, τους άνοιγαν ορίζοντες και τους στήριζαν στην προσευχή, την πίστη και την αγάπη. Εκδίδονταν βιβλία που δίδασκαν τον ορθόδοξο τρόπο ζωής που είναι καθημερινή άσκηση, τη μνήμη του Θεού, την ταπείνωση και την υπακοή στο θέλημά του. Μας διηγήθηκε τη στιγμή της γνωριμίας της με το Χιώτη Δ. Κόκκινο, άνθρωπο με έντονα ενδιαφέροντα, πολλούς προβληματισμούς, αναζητήσεις και όραμα, την εγκαρδιότητα που την υποδέχθηκε, τις πολύωρες συζητήσεις μαζί του, το ξεκίνημα της συνεργασίας τους με την έκδοση βιβλίων για παιδιά όπου με πνεύμα παραμυθίας το βιβλίο να τα παρηγορεί και να τα στηρίζει. Για τα 20 χρόνια συνεργασίας θυμήθηκε τις πεζοπορίες στα βουνά της Χίου και τις συζητήσεις για τη Χίο, τη μαστίχα, τα μοναστήρια, την εικόνα της Παναγιάς της Σικελιάς και ευχήθηκε στον κ. Δημήτρη να συνεχίσει για πολλά χρόνια τη δημιουργική πορεία της ζωής του.
 
 alt
Ο Αστροφυσικός Ιωάννης Δαγκλής που πήρε το λόγο αμέσως μετά είπε ότι δεν είχε τη τύχη να γνωρίζει προσωπικά τον κ. Κόκκινα άλλα γνώριζε τις εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ από τα φοιτητικά του χρόνια, οι οποίες κατάφεραν με τις επιλογές τους να ξεπεράσουν το συνηθισμένο, το συμβατικό, το στερεότυπο στο χώρο του θεολογικού βιβλίου και φέρουν νέα πνοή, αύρα και αεράκι που μοσχοβολά χιώτικο μαστίχι και λεμονανθούς. Αναφέρθηκε σε τρία βιβλία – σταθμούς που τον σημάδεψαν, τη «Δύναμη του ονόματος» του Κάλλιστου Γουέαρ όπου ξεπεράστηκε το στερεότυπο ότι η ορθοδοξία είναι Ελληνική ιδιοκτησία αλλά οικουμενική, τη «Μεγάλη Σαρακοστή» του Αλέξανδρου Σμέμαν όπου ξεπεράστηκε το στερεότυπο ότι τα βιβλία που διαπραγματεύονται θεολογικά ζητήματα βαριά, βαρετά και δυσνόητα αλλά γεμάτα πνοή και δροσιά, και το «Η πορεία μου προς την Ορθοδοξία» του Γάλλου π. Πλακίδα όπου ένας αλλόδοξος γνωρίζει με εντυπωσιακό τρόπο την ορθοδοξία και γοητεύεται από αυτή. Σημείωσε τις εξαιρετικές παιδικές εκδόσεις του ΑΚΡΙΤΑ και μίλησε για τη μελλοντική του συνεργασία με τον ΑΚΡΙΤΑ με την έκδοση παιδικής σειράς με εκλαϊκευμένη Αστρονομία.
 
Στη συνέχεια προβλήθηκε DVD έκπληξη για τον κ. Δημήτρη όπου συγγραφείς του ΑΚΡΙΤΑ μετέφεραν με τη βοήθεια της εικόνας την εκτίμηση τους στον εκδότη τους. Παρουσιάστηκαν με τη σειρά: π. Βασίλειος Θερμός ιερέας-παιδοψυχίατρος, Γεώργιος Αντωνάκης εκπαιδευτικός, Γεωργία Κόφινα καθηγήτρια μαγειρικής και γαστρονομίας, π. Σταύρος Κόφινας ιερέας-ψυχολόγος, Ζωή Καννάβα Ραδιοφωνικός παραγωγός, Ντέμη Σταυροπούλου φυσικοθεραπεύτρια, Άντα Γανώση ζωγράφος- εικονογράφος, Ειρήνη Αρβανίτου η παλαιότερη υπάλληλος των εκδόσεων ΑΚΡΙΤΑΣ.
 alt
Η Μαρία Κοκκίνου μας μίλησε για την αγαπητική σχέση της οικογένειάς της με το Βροντάδο και τη Χίο, το δίπτυχο που χαρακτηρίζει τους Βρονταδούσους που είναι η ναυτοσύνη και τα γράμματα, και την ιδιαίτερη σχέση Αγάπης με τον πατέρα της όπου διατηρούν ακόμα τη συνήθεια να τσακώνονται. Ανέφερε τα πετραδάκια που έβαλε η δικής της γενιά στο οικοδόμημα του ΑΚΡΙΤΑ όπως το ηλεκτρονικό κατάστημα, τα βιβλία λογοτεχνίας, τα διαδραστικά βιβλία για νέους, τα παιδικά βιβλία με CD, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εκδηλώσεις στα βιβλιοπωλεία. Ο ΑΚΡΙΤΑΣ αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία μετά και τη συνεργασία με τον εκδοτικό Όμιλο του Πέτρου Κυριακίδη.
 
Ο Δημήτρης Κ. Κόκκινος ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Φ.Ο.Β. και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που είχε γι’ αυτόν η αποψινή εκδήλωση καθώς θυμήθηκε τους γονείς του τη Μάρω Παπάδη και τον Κώστα τον Κόκκινο που λάτρευαν το Βροντάδο και μετέδωσαν αυτή την Αγάπη στους απογόνους τους. Ο Κώστας ο Κόκκινος έφερε τον πρώτο κινηματογράφο στο Βροντάδο και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Β.ΑΤ. Ο Δημήτρης Κόκκινος ανέφερε ότι δύο βασικά γεγονότα διαμόρφωσαν τη ζωή του. Η γέννησή του σε καθεστώς πολέμου, κατοχής, εμφυλίου και η επαφή του με το χριστιανικό κίνημα με τα κατηχητικά και τις Ομάδες (Χ.Μ.Ο.). Το πρώτο του έδωσε την ιδέα ότι ο τόπος έπρεπε να ξαναζωντανέψει και το δεύτερο του έδωσε το κίνητρο και την ιδεολογία. Πορεύτηκε στη ζωή του έχοντας για οδηγούς του τις φράσεις: «Πάσα δόσης αγαθή και παν δώρημα τέλειον άνωθεν εστί καταβαίνων από του Πατρός των Φώτων», και «Κείνο που με τρώει κείνο που με σώζει είναι που ονειρεύομαι σαν τον καραγκιόζη». Ο Θεός τον βοήθησε να καταφέρει αυτά που είδαμε όλοι στην οθόνη και ευχήθηκε σ’ αυτούς που ασχολούνται με πνευματικό έργο να τολμήσουν το απροσδόκητο.
 
Ο Δήμαρχος Ομηρούπολης Ιωάννης Μαλαφής αναφερόμενος στον Δημήτρη Κόκκινο τον χαρακτήρισε πνευματικό κεφάλαιο που δεν εγκλωβίζεται χωρικά που τιaltμά τις ρίζες του, πραγματικό Χιώτη Βρονταδούση με εξωστρέφεια που δίνει πνευματική τροφή σε πλήθος Ελλήνων. Σαν αντίδωρο ο Δήμος Ομηρούπολης απένειμε μέσω του Δημάρχου του, αναμνηστική πλακέτα στον Δημήτρη Κόκκινο ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης για την πνευματική προσφορά του στα Ελληνοχριστιανικά γράμματα με την ευκαιρία των 32 χρόνων από την ίδρυση του εκδοτικού του οίκου ΑΚΡΙΤΑΣ. Την πλακέτα παράλαβε ο κ. Δημήτρης Κόκκινος με τη σύζυγό του Μαριγούλα. Ο Φ.Ο.Β. προσέφερε στον κ. Δημήτρη το βιβλίο των 80 χρόνων του Ομίλου του ιστορικού Αντωνίου Χαροκόπου μαζί με το DVD με το βιογραφικό του.
 
Μετά την αναφορά του κ. Δημήτρη για το τελευταίο βιβλίο που εξέδωσε ο ΑΚΡΙΤΑΣ του Γενικού Διευθυντή της Όρθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Αλεξάνδρου Κ. Παπαδερού «ΜΕΤΑΚΕΝΩΣΙΣ Ελλάδα-Ορθοδοξία-Διαφωτισμός κατά τον Κοραή και τον Οικονόμο», τη σκυτάλη πήραν οι αδελφές Κώττη, Κατερίνα και Σόφη που έπαιξαν για το κοινό στο πιάνο με τέσσερα χέρια υπέροχες μελωδίες. Η εκδήλωση έκλεισε στο αίθριο του Φ.Ο.Β. όπου προσφέρθηκαν χειροποίητη λεμονάδα της Ροδόπης Σαλιάρη και νηστίσιμα γλυκά και δυνατότητα αγοράς βιβλίων των εκδόσεων ΑΚΡΙΤΑΣ με Χιώτικο άρωμα και παιδική λογοτεχνία.