Η Κλειδού είναι μια περιοχή στον Βροντάδο που περιλαμβάνει κυρίως ομώνυμο περιαστικό δάσος και διασχίζεται από τον χείμαρρο (ξεροπόταμο) Αρμένη, ξεκινώντας από το φαράγγι του Φαγάνου μεταξύ των βουνών Αίπους και Απηγανιάς (ή Πηγανίας) και συνεχίζει μέχρι σχεδόν το “γεφυράκι των Λιβαδίων”.

Για την ονομασία της Κλειδούς δεν υπάρχει και ποια συγκεκριμένη πηγή στη οποία μπορούν να αντληθούν πληροφορίες. Από εφημερίδες τις εποχής είναι σίγουρο πως η ονομασία υπάρχει από τις αρχές του 20ου αιώνα και μάλλον προεκτείνεται προς τα πίσω σ’ολη την διάρκεια του 19ου αιώνα. Πάντως υπάρχουν μερικές ακόμη περιοχές στην Ελλάδα που ονομάζονται “Κλειδού” σε Νάξο και Κρήτη, καθώς και μια νησίδα του Αργοσαρωνικού, χωρίς να υπάρχει και σε αυτές κάποια επεξήγηση της προέλευση του ονόματος. Η προφανής ετυμολογική προέλευση φαίνεται να είναι αυτής της λέξης “κλείδι” αλλά καμία ουσιαστική συσχέτιση με την συλλογιστική απόδοσης της ονομασίας. Μια λιγότερο πιθανή εκδοχή θα ήταν ότι προέρχεται από την οικογένεια “Κλειδά” του Βροντάδου, καθώς γύρω τοπωνύμια ονοματίστηκαν από τις οικογένειες που είτε είχαν κτήματα είτε κατοικούσαν στην εκάστοτε περιοχή π.χ. Κουκούρικα από την οικογένεια Κουκούρη.

Η Κλειδού και το δάσος της διαθέτει την τυπική χλωρίδα και πανίδα των νήσων του Αιγαίου, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί κάποιο σπάνιο ή γηγενές είδος. Παρόλα αυτά διαθέτει ένα ικανοποιητικό αριθμό ειδών τα οποία παρουσιάζονται στην συνέχεια.

Εικ. Το δάσος της Κλειδούς μέσα δεκαετίας 1990 πριν την μεγάλη φωτιά του 1998.