Εισαγωγικά
Άνοιξη του 1924. Μια ολιγάριθμη ομάδα δραστήριων και προοδευτικών συμπολιτών μας, σκέφθηκε να δaltημιουργήσει στο Βροντάδο πνευματική ζωή.
Δύο μόλις χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όταν η ζωή στο μυροβόλο νησί της Χίου, άρχιζε να παίρνει τον κανονικό ειρηνικό της ρυθμό, ο άξιοι νέοι συμπολίτες μας συνέλαβαν την ιδέα της ιδρύσεως του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου (Φ.Ο.Β.).
 
Η σκέψη των ιδρυτών σύντομα έλαβε σάρκα κα οστά. Η πρόταση, η οποία τόσο εύστοχα εκφράστηκε, τέθηκε σε εφαρμογή. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Φ.Ο.Β. πορεύεται ευεργετικά για τον τόπο και τους κατοίκους του και έχει στο ενεργητικό του εξαίρετα επιτεύγματα.
 
Σκοπός του σωματείου, η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών και γενικά ολόκληρου του Βροντάδου. Τούτο επιτυγχάνεται με ανάλογες δραστηριότητες, όπως διαλέξεις, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, αναδασώσεις, εκτελέσεις κοινωφελών έργων, αθλητικά τμήματα, δανειστική βιβλιοθήκη, λαογραφικό μουσείο, έκδοση εφημερίδας και άλλα μέσα.
 
Επίλογος
Η ομάδα πρωτοβουλίας της
Ο Φ.Ο.Β. με την πολυετή, πολύπλευρη και καρποφόρα δραστηριότητα του, συνέβαλε στην πνευματική και πολιτιστική ανύψωση του τόπου μας, και επιβλήθηκε δίκαια στη Βρονταδουσιακή και Χιακή κοινωνία.
Η βράβευση του από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας , την Ακαδημία Αθηνών, το 1975, αποτελεί αναγνώριση του πολύπλευρου έργου του πανελλαδικά και σταθμό στα πνευματικά χρονικά του νησιού.
Το έργο αυτό ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε,  μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί με την βοήθεια και την συμπαράσταση όλων μας.
 Δεν περισσεύει κανείς.