Καλλικράτης ή η εγκατάλειψη των δημοτικών ενοτήτων

Ο “Καλλικράτης” υποτίθεται ότι συστήθηκε για να αποκεντρώσει υπηρεσίες, να εξοικονομήσει δαπάνες και γενικά να εξορθολογίσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του, μπορούμε να συμπεράνουμε:

  • Όλες οι υπηρεσίες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο με αποτέλεσμα στους πρώην περιφερειακούς δήμους να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις για κάθε δράση από την πιο απλή, π.χ. αλλαγή μιας λάμπας ή επισκευή μιας παροχής νερού, αποκομιδή απορριμμάτων μέχρι το  πιο σύνθετο…
  • Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν, όσο για τη γραφειοκρατία έχει πάρει την ανιούσα.
  • Επανειλημμένα, ως Λαϊκή Συσπείρωση κάναμε παράσταση στο Δήμαρχο και θέσαμε το πρόβλημα λειτουργίας των πρώην Δήμων γενικότερα, και του Βροντάδου ειδικότερα. Μάλιστα στο ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Αμανή η άποψη της  Λαϊκής Συσπείρωσης ότι ανάλογα με τα προτεινόμενα για την Αμανή μέτρα (όπως αύξηση π/υ για έργα κλπ) θα πρέπει να ληφθούν και για το Βροντάδο και τα Καρδάμυλα, και όλους τους πρώην Δήμους. Ζητήσαμε να παραμείνουν σε λειτουργία περιφερειακές υπηρεσίες με επαρκές προσωπικό που γνώριζε τα τοπικά προβλήματα και θα μπορούσε να εξυπηρετεί τους δημότες. Συναντήσαμε άρνηση και εμμονή στη συγκεντρωμένη διοίκηση  και εξουσία.
  • Είναι δε γνωστό ότι η έπαρση της εξουσίας είναι τέτοια που αγνοούν επιδεικτικά κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης, και υπάρχει και το αμίμητο κάθε φορά που η δημ. αρχή στριμώχνεται από τις θέσεις ή προτάσεις μας, μας κατηγορεί ότι η διαφορετικότητα των απόψεων ενώπιων των ΜΜΕ ή κόσμου που παρευρίσκεται γίνεται  για τη δημιουργία και μόνο των εντυπώσεων.

Ο Βροντάδος περισσότερο από όλες τις δημοτικές ενότητες έχει ζήσει αυτήν την εγκατάλειψη – συνέπεια του Καλλικράτη, των ευρύτερων πολιτικών αλλά κυρίως των πολιτικών της δημοτικής αρχής, που επέλεξε να μην αντιπαλεύει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που μας επιβάλλονται από τη συγκυβέρνηση και την Ευρ. Ένωση, αντίθετα προτιμάει να λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης – ιδιωτικοποιώντας υπηρεσίες, επιβάλλοντας τροφεία και τέλη. Από τα ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, μέχρι την αποκομιδή των απορριμμάτων και το οδικό δίκτυο, τα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης μας, τα έχουμε αναδείξει και θέσει επανειλημμένα, δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή κωφεύει, δεν φαίνεται να νοιάζεται – πολλοί είναι αυτοί που έχουν ασκήσει κριτική λέγοντας ότι για τη δημ. Αρχή ο Δήμος Χίου τελειώνει στον Αρμένη!

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις θέσεις και προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για θέματα επίκαιρα, που θεωρούμε ότι απασχολούν όλους τους συνδημότες μας, όπως το νερό, η διαχείριση των απορριμμάτων, το οδικό δίκτυο και η ανάδειξη ορισμένων περιοχών. Βασιζόμενοι στην εμπειρία και τη γνώση μας, στη δράση μας ως αντιπολίτευση – ουσιαστικά η μοναδική λαϊκή αντιπολίτευση στο Δήμο της Χίου – ζητούμε την ψήφο σας σε αυτές τις εκλογές, πιστεύοντας ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, αλλά και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα βελτιώσουν τη ζωή μας.

ΝΕΡΟ-ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Θεωρούμε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, φυσικός πόρος και όχι είδος προς εκμετάλλευση και κερδοσκοπία, όπως γίνεται σήμερα με τα υπέρογκα τέλη για ένα μάλιστα κακής ποιότητας νερό, κάτι που οι πολίτες του Βροντάδου βιώνουν καθημερινά. Ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και την ενοποίηση του Δήμου, η ΔΕΥΑΧ έχει επιβάλει αυξήσεις που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά ενώ την ίδια στιγμή η ποιότητα του νερού που τρέχει στις βρύσες μας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί καλή. Εκείνο που ειδικά αντιμετωπίσαμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο σε κάθε συζήτηση για το νερό , την τιμή την κατανάλωση το ειδικό τέλος ήταν και  το λεγόμενο «ότι στο Βροντάδο καταναλώνεται  μεγάλη ποσότητα νερού, γιατί έχουν τους κήπους  τους και ποτίζουν» και έτσι εξηγούσαν  τους μεγάλους λογαριασμούς.

Η θέση μας  είναι  ότι ο Δήμος έπρεπε να δημιουργήσει υπηρεσία ύδρευσης, όπως τόσα χρόνια λειτουργούσε στην Ομηρούπολη, και όχι εταιρεία ΔΕΥΑΝΧ γιατί ως γνωστό κάθε εταιρεία  λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με στόχο το κέρδος και αυτό γίνεται και σήμερα. Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Χίου, ως διάδοχος του Δ. Ομηρούπολης έχει καταδικαστεί να πληρώσει στη ΔΕΥΑΝΧ ως οφειλές περίπου 700.000€ για παλιά χρέη (λόγω χρήσης του δικτύου αποχέτευσης). Δεν συνυπολογίστηκε ποτέ όμως ότι εκτός από την χρήση των πηγών «κληρονόμησε» η ΔΕΥΑΝΧ από την Ομηρούπολη και μονάδες αφαλάτωσης αξίας  πάνω από 1 εκατομμύριο.

            Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε τη συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Υδάτων για μια ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία. Στόχος είναι αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και στο Δήμο Χίου βάσει μίας πολιτικής που αντιμετωπίζει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα:

  • Μετατροπή της ΔΕΥΑΝΧ σε υπηρεσία ύδρευσης με μόνιμες προσλήψεις όπου χρειάζεται, μέσα από διαφανείς διαδικασίες (ΑΣΕΠ), χωρίς «συνεργασίες» με ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΜΚΟ που λειτουργούν ως συγκαλυμμένα γραφεία ενοικίασης –εμπορίας εργαζομένων.
  • Μείωση των τιμών του νερού σε όλους τους δημότες με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, άνεργες οικογένειες.
  • Άμεση κατασκευή  μικρών λιμνοδεξαμενών  και αποπεράτωση υπαρχόντων φραγμάτων (Κόρης Γεφύρι). Διασύνδεση των υποδομών (ταμιευτήρων και δικτύων).
  • Αναβαθμίδες φυσικές ή τεχνητές σε ρέματα και σε χείμαρρους με σκοπό τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα (π.χ. Κλειδού – Τρυπατές – Νέα Μονή κλπ).
  • Αξιοποίηση πηγών πόσιμου νερού με κατασκευή υδροδεξαμενών για αποθήκευση και  κρατική επιδότηση  της οικιακής αποθήκευσης (φουντάνες).
  • Κάθετη μείωση των τιμών στους οικισμούς που υδρεύονται από δικές τους πηγές.
  • Να προχωρήσει η τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού του βιολογικού ώστε να διατεθεί για άρδευση.
  • Αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, βελτίωση του δικτύου για μείωση των απωλειών νερού, συντήρηση των αντλιοστασίων και των υδατοδεξαμενών, πλήρης αποτύπωσή του.
  • Τακτικοί έλεγχοι ποιότητας του νερού ιδιαίτερα στις πηγές πόσιμου νερού και ενημέρωση των πολιτών
  • Έργα διευθέτησης των ομβρίων υδάτων ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στις γειτονιές ή περιοχές του δήμου. Αντιπλημμυρικά σε ρέματα, ή χείμαρρους όπως για τον Βροντάδο στον «Αρμένη», «Κουφό», κλπ.
  • Έλεγχος γεωτρήσεων προκειμένου να μην υπάρχει υπεράντληση. Προοπτική επικουρικής χρήσης των αφαλατώσεων σε σχέση με τους φυσικούς τρόπους εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.

Διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση

            Η Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα στο πλαίσιο της δράσης της μέσα στο Δ.Σ. και στις επιτροπές που συμμετείχε με τους δημοτικούς συμβούλους της έθεσε το ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδιαίτερα στις δημοτικές ενότητες εκτός της πόλης. Ειδικά στο Βροντάδο όλοι βιώσαμε την ανεπαρκή αποκομιδή απορριμμάτων, και φυσικά την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης με ό,τι συνέπειες φέρνει.

            Τα προβλήματα αφενός συνδέονται με τον ενιαίο δήμο, αλλά και με τα προβλήματα του δήμου να λειτουργήσει τον ΧΥΤΑ. Συνδέεται επίσης με τις σκανδαλώδεις αποφάσεις του νυν δημάρχου και πρώην νομάρχη αναφορικά με το έργο του ΧΥΤΑ της Β. Χίου.      

            Η τακτική αποκομιδή απορριμμάτων ακόμα και στους στενούς δρόμους του Βροντάδου θα λυθεί εφόσον η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου επιλέξει:

  • να στελεχώσει την υπηρεσία καθαριότητας με επαρκές προσωπικό, αξιοποιώντας και εξαντλώντας όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος (συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έκτακτο προσωπικό τις περιόδους αιχμής, όπως από το Πάσχα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού).
  • καλύτερη διανομή των κάδων και τακτικό καθαρισμό τους.
  • Εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας που δεν επιτρέπει σε κανέναν πολίτη την απόρριψη μεγάλων αντικειμένων, κλαδιών, μπαζών, συσκευών κλπ. στους κάδους, το δρόμο κλπ.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για σωστή συμπεριφορά όσον αφορά τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, αλλά και την ανάγκη για μείωσή τους και την ανακύκλωσή τους.
  • Ακόμη, για τους στενούς δρόμους μπορούν να εισαχθούν οικιακοί κάδοι (μέσα στις αυλές των σπιτιών) οι οποίοι θα αδειάζουν συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα, όπως γίνεται στα ιστορικά κέντρα των ευρωπαϊκών πόλεων. Την γνωστοποιημένη ημέρα και μόνο οι κάτοικοι θα έχουν την υποχρέωση να βγάλουν τα απορρίμματά τους για αποκομιδή και όχι άλλη.
  • Ειδικότερα όσον αφορά την ανακύκλωση, η επιλογή τη δημοτικής αρχής να παραχωρήσει αυτήν την υπηρεσία σε ιδιωτική εταιρεία αποτέλεσε συνειδητή εκποίηση λειτουργιών, που δυστυχώς δεν λειτούργησε προς όφελος των δημοτών.
  • Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε ότι και την ανακύκλωση μπορούν να την διαχειριστούν οι υπηρεσίες του δήμου, προς το συμφέρον και του δήμου και των πολιτών. Ειδικά για το Βροντάδο, θα πρέπει να τοποθετηθούν επαρκείς κάδοι αλλά και να ενημερωθούν πλατιά οι κάτοικοι για την ανάγκη της συμμετοχής τους στην ανακύκλωση.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: Κλειδού, Τρεις Μύλοι, Δασκαλόπετρα, Πετροκάραβο.

Κλειδού: Η Λαϊκή Συσπείρωση, ήδη από την περίοδο της συμμετοχής της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης, είχε θέσει το ζήτημα της απόλυτης προστασίας της περιοχής της Κλειδούς, ως περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που αποτελεί ταυτόχρονα πηγή ζωής για την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, να εκπονηθεί πρόγραμμα διαχείρισης και ανάδειξης της περιοχής, όπου πρωταρχικός στόχος θα είναι η προστασία των πηγών και του δάσους. Επίσης κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να έχει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αναπτύσσοντας δράσεις που θα φέρνουν νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία στην περιοχή, καθώς μόνο όταν γνωρίζεις την αξία μιας περιοχής μπορείς και να την προστατεύσεις καλύτερα. Δραστηριότητες όπως περπάτημα και αναρρίχηση, παρατήρηση φυτών και πουλιών μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή προσελκύοντας επισκέπτες.

            Ως ΛΑΣ πιστεύουμε στην προστασία των δασών και την ευεργετική υδρονομική επίδρασή τους, την αύξηση της φυτικής βλάστησης. Τη μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων δασικών ιδιωτικών εκτάσεων, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Ειδικότερα, τα περιαστικά δάση (Κλειδού, Ρεστά, Τρυπατές) που συνδέονται με το βασικό υδροφόρο ορίζοντα του νομού οφείλουμε να προστατεύσουμε απόλυτα, από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση (αποχαρακτηρισμοί, δόμηση κλπ).

Δασκαλόπετρα: Ο αρχαιολογικός χώρος της Δασκαλόπετρας θα πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί, ενώ όλη η περιοχή από τους Τρεις Μύλους –  Πετροκάραβο μέχρι τη Δασκαλόπετρα μπορεί να αναβαθμισθεί στο πλαίσιο δημιουργίας ενός περιπάτου/ διαδρομής που θα συνδέεται με τη ναυτική παράδοση, της οποίας ο Βροντάδος μπορεί να αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο ζωντανό παράδειγμα, για όλη το νομό. Μία τέτοια προσπάθεια μπορεί να ενισχυθεί και από τις δράσεις των ιστορικών πολιτιστικών σωματείων της περιοχής μας, τα οποία μπορούν να αναπτύσσουν πρόγραμμα δράσεων προβολής της ναυτικής ιστορίας του Βροντάδου και του ρόλου της σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής της τοπικής κοινωνίας (από την αρχιτεκτονική και τη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, μέχρι τη δομή της κοινωνίας, τις σχέσεις των ανθρώπων, αλλά και παραδόσεις, ήθη και έθιμα).

Παραλιακή Βροντάδου:

Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί για την παραλιακή του Βροντάδου είναι  η ασφάλεια που παρέχεται στα διερχόμενα οχήματα και στους πεζούς. Εκείνο που φαίνεται να ξεχνάει η δημ. αρχή Λαμπρινούδη είναι η δέσμευση του τότε Νομάρχη ότι θα γίνονταν ριζικές παρεμβάσεις στο οδόστρωμα, ώστε ο δρόμος να καθίστατο ασφαλής. Το κονδύλι, όμως, δεν εξοικονομήθηκε ποτέ. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να εκπονηθεί  μελέτη που θα βελτιώνει ακόμα περαιτέρω τον παραλιακό  δρόμο και  θα δημιουργεί πεζοδρόμια ασφαλή για τους πεζούς, ενώ θα πρέπει να λάβει υπόψη τις πολλαπλές χρήσεις της παραλιακής οδού.

Για το οδικό δίκτυο

Τα πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Βροντάδου, καθώς και οι ελλείψεις και φθορές  σε προστατευτικά κιγκλιδώματα, καθρέφτες και οδική σήμανση  μπορούν να λυθούν με έργα συντήρησης. Είναι απαραίτητο αυτά να μελετηθούν και να προβλεφθούν εγκαίρως. Η κατάτμηση όμως του τεχνικού προγράμματος ώστε η δημοτική αρχή να έχει την ευχέρεια να προβαίνει σε απευθείας ρουσφετολογικές αναθέσεις, δεν επιτρέπουν το σωστό προγραμματισμό. 

Aς μην ξεχνάμε  ότι για  το έργο  “Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βροντάδο” (π/υ 74.000€) δαπανήθηκαν κάποιες χιλιάδες ευρώ χωρίς να γίνει ουσιαστικά τίποτα. Ψηφίσαμε να μην εκτελεστεί, αφού σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία, η μελέτη  έπρεπε να επικαιροποιηθεί και να εφαρμοστεί μια σηματοδότηση  στους κεντρικούς δρόμους του Βροντάδου που θα αποσυμφορούσαν την  κυκλοφορία, ενώ παράλληλα  να αναζητούνταν θέσεις parking ( προύπόθεση της  εκπονηθείσας μελέτης). Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή οφείλει να απαντήσει για τη δαπάνη που έγινε χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα και ταυτόχρονα να προχωρήσει στη λύση που έχει προκρίνει η υπηρεσία, όπως έχουμε προτείνει. 

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ Βροντάδου: Είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν από την έλλειψη παρακαμπτήριας οδού τόσο προς Βολισσό όσο και προς Καρδάμυλα, γεγονός που επιβαρύνει υπέρμετρα το κυκλοφοριακό και την καθημερινότητα του Βροντάδου. Οι προμελέτες που είχαν εκπονηθεί από την πρώην  Νομ. Αυτοδιοίκηση   δίνουν λύσεις ακριβές και δύσκολα εφαρμόσιμες αφού πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα όπως τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές κλπ. Η θέση μας είναι ότι για τη βελτίωση του προβλήματος θα πρέπει να εξεταστεί η λύση της διάνοιξης και βελτιωσης του αγροτικού δρόμου από τα Κουκούρικα προς το Σταυρό.

Εκπαίδευση

Εμείς ως Λαϊκή Συσπέιρωση πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό για όλους τους πολίτες και ότι δεν εμπορευματοποιείται ούτε και ιδιωτικοποιείται, μπορεί να δει άσπρη μέρα. Ειδάλλως, θα συνεχίσει να πληρώνει τη νύφη και τους κυβερνητικούς και τοπικούς άρχοντες, όσο και τα πολλά σχέδια επί χάρτου που στην ουσία αποτελούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αδιάψευστος μάρτυρας η κατάσταση που επικρατεί στην πλειοψηφία των σχολείων μας, που έχουν βασικές και ουσιαστικές επισκευαστικές ανάγκες που μεταφέρονται από χρονιάς σε χρονιά με ευθύνη δημοτικών αρχών όπως του κ. Λαμπρινούδη.

1.   Φροντίδα για εξασφάλιση κατάλληλων υποδομών (κατασκευή – ανακατασκευή – συντήρηση σχολικών αιθουσών ή σχολικών μονάδων).

2.   Επίσπευση των έργων που χρονίζουν, απ΄ όπου κι αν αυτά χρηματοδοτούνται –ΕΣΠΑ, ΣΑΤΑ Σχολείων, Περιφέρεια- στο Γυμνάσιο Βροντάδου, και αλλού.

3.   Φροντίδα για την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών λειτουργίας των σχολείων (αποχετευτικά έργα, αποστραγγιστικά έργα, έργα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, ηλεκτρολογικά, έργα διαμόρφωσης αυλείων χώρων, κλειστών χώρων άθλησης κ.λ.π).

4.   Εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων  για τη λειτουργία τους (θέρμανση, καθαριότητα, μικροεπισκευές – συντήρηση).

5.   Κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων αποκλειστικά από το δήμο χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των γονέων και επιπλέον χρηματοδότηση με τα έσοδα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Χίου.

ΑΛΙΕΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Σταθήκαμε δίπλα και αναδείξαμε τα προβλήματα αλιέων και κτηνοτρόφων του νησιού καταθέτοντας προτάσεις  στο Δημ Συμβούλιο. Συμβάλλαμε και στο Δήμο και στην Περιφέρεια να δοθούν ζωοτροφές στους πληγέντες κτηνοτρόφους και ζάχαρη στους μελισσοκόμους, να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη στα μαστιχοχώρια που πλήγηκαν ανεπανόρθωτα από τη φωτιά και να μειωθούν παλαιά πρόστιμα αν και ως προς αυτό η Δημοτική αρχή αποδείχτηκε απρόθυμη μιας και λειτουργούσε ως φοροεισπράκτορας.