Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου, σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις επετειακές εκδηλώσεις της καθοριστικής για την έκβαση της απελευθέρωσης της Χίου «Μάχης του Αίπους της 15ης Νοεμβρίου 1912», που περιλαμβάνουν:

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

  • “Δρόμος Θυσίας Αίπους 2022”

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, σε συνεργασία με την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Χίου Σάμου, διοργανώνεται ο αγώνας δρόμου ανάβασης του Αίπους με την επωνυμία  “Δρόμος Θυσίας Αίπους 2022”, για μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και για ενήλικες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

9:00 – 10:00 π.μ.: Συγκέντρωση αθλητών στην πλατεία του Ομίλου, στον Άγιο Γεώργιο για την εγγραφή και προετοιμασία των συμμετεχόντων.

Προαιρετική επίσκεψη αθλητών γονέων στο Μουσείο του Φ.Ο.Β. και στην έκθεση ενθυμημάτων κειμηλίων της Μάχης του Αίπους.

10:00 – 10:15: Μεταφορά στο χώρο εκκίνησης των αγώνων.

10:20: Εκκίνηση αγώνα. Τερματισμός στο Μνημείο Πεσόντων Αίπους Απονομή επάθλων και αναμνηστικών στους αθλητές.

12:00: Επιστροφή

Τα αναμνηστικά στους 6 πρώτους νικητές των αγωνισμάτων έχουν φιλοτεχνηθεί όπως και όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, από την συντοπίτισσα καλλιτέχνιδα κ. Δέσποινα Καλαγκιά.

  • “Μονοπάτι Θυσίας Αίπους 1912”

Ο Φ.Ο.Β. διοργανώνει το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, την πεζοπορική εκδήλωση  “ Μονοπάτι Θυσίας Αίπους1912”, στα χνάρια των πρωταγωνιστών της μάχης του Αίπους το ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 1912.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

9:00  με 9.30 π.μ.: Προσέλευση των ενδιαφερομένων με ιδιωτικά μέσα στο τμήμα της οδού Πεσόντων 200 μέτρα περίπου πριν τον Ι.Ν. Αγ. Μακαρίου που υπάρχει η δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων. Εκεί θα υπάρχει και η γραμματεία της διοργάνωσης στην οποία θα μπορούν να παραδοθούν προσωπικά αντικείμενα τα οποία θα παραδοθούν στο τέλος της ανάβασης. Υπενθυμίζουμε ότι για συμμετοχή χωρίς προβλήματα απαιτείται στοιχειώδης εξοπλισμός όπως: παπούτσια πεζοπορίας και σακίδιο πλάτης για τα εφόδια όπως : νερό, μπουφάν, γυαλιά, φωτογραφική μηχανή κλπ.

09:30 – 10: 30: Πεζοπορία κατά μήκος της διαδρομής Πραντούνικα, Βρυσάκια, Καστέλι, Μνημείο Πεσόντων Αίπους, όπου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν τον τερματισμό και την απονομή επάθλων αναμνηστικών στους αθλητές του αγώνα “Δρόμος Θυσίας2022”,

12:00: Επιστροφή

Για τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή αναφέροντας το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνό και τον αριθμό των ατόμων που θα συνοδεύετε, είτε στο email του ΦΟΒ                                         (f.o.vrontados@gmail.com) είτε στα τηλέφωνα 6972828236 & 6977945900 μέχρι την Πέμπτη 17-11-2022.

  • 6.00 μ.μ. Πνευματική Εστία ΦΟΒ:

«Συνταγματάρχης Αριστείδης Κουβέλης, ένας άγνωστος ήρωας»

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Χατζής θα παρουσιάσει την προσωπικότητα του Θέρμιου Συνταγματάρχη Αριστείδη Κουβέλη, που ως Λοχαγός το 1912, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Μάχη του Αίπους και στην απελευθέρωση της Χίου.

Ο ερευνητής συγγραφέας Γεώργιος Β. Παπανικολάου θα αναφερθεί στα γεγονότα της κατάληψης της Χίου από τον απελευθερωτή Ελληνικό Στρατό, με βάσει τα τεκμήρια του Λοχαγού, διοικητή του 3ου Τάγματος του 1ου Συντάγματος Πεζικού του Συνταγματάρχη Δελαγραμμάτικα, Αριστείδη Κουβέλη.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπύρος Κωνσταντάρας. 

Θα παρευρεθούν στις εορταστικές εκδηλώσεις η δισέγγονη του ήρωος Νικολάου Ρίτσου, Τάνια Ρίτσου με τη μητέρα της κ. Όλια Ρίτσου.

Η Χορωδία του Γυμνασίου Βροντάδου υπο τη δ/νση του μουσικού Σταύρου Στείρου θα αποδώσει επίκαιρα τραγούδια.

Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση ενθυμημάτων και τεκμηρίων από τη δράση του Αρ. Κουβέλη στη Χίο το 1912 με τη φροντίδα του Γ.Β. Παπανικολάου.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

  • Συμμετοχή στο Μνημόσυνον των Πεσόντων επί του Αίπους το 1912 δια την απελευθέρωσιν της Χίου” που τελείται από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 και περιλαμβάνει:

7:00 π.μ.: Θεία Λειτουργία, Μνημόσυνο και Τρισάγιο στη μνήμη των Πεσόντων, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.

11:00: Τρισάγιο στη μνήμη των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο

μνημείο του Αίπους.                 

                                         Από το Δ.Σ. του Φ.Ο.Β.