altTο Σάββατο 19 Μαρτίου και ώρα 7.00 μ.μ. ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου σε συνεργασία με την καρδιολογική κλινική του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Καρδιαγγειακά νοσήματα» με ομιλητές τους καρδιολόγους ιατρούς του Νοσοκομείου Χίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Ιωάννης Κοντός ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, ο Αντιδήμαρχος Χίου Κων/νος Μούνδρος, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βροντάδου Δέσποινα Λούρου, η εκπρόσωπος του Αντιπεριφεριάρχη Κων/νου Γαννιάρη Αγγελική Σαρρή –Μονιάρου, ο περιφεριακός Σύμβουλος Παντελής Βρουλής, o Χρήστος Καραχάλιος ως εκπρόσωπος του βουλευτή κβστή Μουσουρούλη, η Μαρία Γιαννούλου πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, ο Συν/χης κ. Μάστορης ως εκπρόσωπος του Ταξιάρχου και πλήθος κόσμου.

Καλοσωρίζοντας το ιατρικό προσωπικό της καρδιολογικής κλινικής του Ν. Χίου ο πρόεδρος του Φ.Ο.Β. Πολύδωρος Στείρος ανέφερε ότι ο Φ.Ο.Β.  αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή για την παρουσία στο βήμα  του διακεκριμένων επιστημόνων στον τομέα της υγείας και ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει 3 στόχους.
  •   Παρουσίαση της καρδιολογικής κλινικής του Ν. Χίου και η εξέλιξή της την τελευταία 15ετία.
  •  Ενημέρωση πάνω σε καρδιολογικά θέματα από καταξιωμένους ιατρούς και
  •  Ευκαιρία  ευχαριστιών προς το ιατρικό προσωπικό της καρ/κής κλινικής του Ν. Χίου για την καθημερινή άοκνη προσφορά τους στον συνάνθρωπο και το αίσθημα  ασφάλειας που προσφέρουν σε όλους εμάς που επιλέξαμε να ζήσουμε σ’ αυτό το κομμάτι της νησιωτικής μας πατρίδας.
Ο κ. Στείρος αναφέρθηκε στην διαχρονική προσφορά του Νοσοκομείου Χίου και υποσχέθηκε ότι από τον Φ.Ο.Β. θα προβληθούν και άλλα τμήματα του Ν. Χίου στο μέλλον.alt
Ο κ. Στείρος ευχαρίστησε το Δ/ντή του Νοσοκομείου Χίου κ. Ελευθέριο Παπαιωάννου, τον Δ/ντή της καρδιολογικής κλινικής του Ν. Χίου κ. Γεώργιο Γεωργιώπουλο (απουσιάζει σε συνέδριο εκτός Χίου), τους επιμελητές ιατρούς Νικόλαο Σμυρνιούδη, Αθανάσιο Καρτάλη και Στέφανο Γαρουφαλή και τον χορηγό του εντύπου με αναφορά σε καρδιολογικά θέματα Φαρμακοποιό Αγαπητό Βασιλάκη.
Ακολούθησε 10λεπτη προβολή αφιερωμένη στην καρδιολογική κλινική του Ν. Χίου που επιμελήθηκε ο Αντώνης Νικολάου. Δείτε το σχετικό βίντεο
Παρουσιάστηκε η σταδιακή στελέχωση της κλινικής από το 1996 και μετά με επιστημονικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η βελτίωση των υποδομών της χάρη στις δωρεές συμπολιτών μας που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του Δ/ντου της καρδιολογική κ. Γεωργιόπουλου και την εφοδίασαν   με υπερσύγχρονα μηχανήματα προσφέροντας στους ιατρούς τα μέσα για να επιτελέσουν το λειτούργημά τους και οι προοπτικές που ανοίγονται καθιστώντας την καρδιολογική κλινική αξιόπιστη σ’ όλο το Αιγαίο και παράδειγμα προς μίμηση. Στους χορηγούς αναφέρονται και οι Βρονταδούσοι Νικόλαος και Ηρώ Λώ καθώς και οι Στάμος και Διαμαντής Φαφαλιός.
Τον λόγο πήραν οι καρδιολόγοι ιατροί Νικόλαος Σμυρνιούδης, Αθανάσιος Καρτάλης και Στέφανος Γαρουφαλaltής που ανέπτυξαν τα θέματα «Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων» και «Στεφανιαία νόσος και έμφραγμα του μυοκαρδίου». Το ενδιαφέρον του κοινού υπήρξε αμείωτο σ’ όλη τη διάρκεια των παρουσιάσεων που τις συνόδευαν επίκαιρες διαφάνειες και στατιστικά στοιχεία από τη Χίο και τη διεθνή βιβλιογραφία.
Oι ιατροί ανέφεραν ότι οι αιτίες θανάτου στην Ελλάδα το 2002 ήταν: 35% καρδιαγγειακά νοσήματα, 6% καρκίνος πνεύμονα, 2% καρκίνος μαστού και 2% τροχαία ατυχήματα, ενώ έθεσαν στόχους για την πρόληψη του εμφράγματος και όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων  τον τρόπος ζωής με τη διακοπή του καπνίσματος (Οι καπνιστές πεθαίνουν κατά μέσο όρο 8.3 έτη νωρίτερα από τους μη καπνιστές),την υγιεινή διατροφή και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Επίσης ανέφεραν ως προς τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου τα φάρμακα, την αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) και τη χειρουργική επέμβαση(by pass).
Αναφέρουμε τις 10 (ΔΕΚΑ) ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
1.    Αποφυγή των συσκευασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.
2.    Καλύτερα τροφές στη σχάρα ή τον ατμό παρά στο τηγάνι.
3.    Κατανάλωση λαχανικών και φρούτων.
4.    Λήψη τριών γευμάτων την ημέρα σε τακτικές ώρες.
5.    Περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών.
6.    Διακοπή καπνίσματος.
7.    Ελαττώστε τις ώρες της τηλεόρασης και του Internet.
8.    Ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα και περπατάτε τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.alt
9.    Αποφυγή άγχους και ψυχικής πίεσης καθώς σχετίζονται με κακή διατροφική συμπεριφορά.
10.     Αποφυγή αυστηρής δίαιτας καθώς συνήθως δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα και επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του ατόμου.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων οι ιατροί απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις του κοινού.
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα αναμνηστικό της εκδήλωσης από τον Φ.Ο.Β. στην καρδιολογική κλινική που επέδωσε ο Αντιδήμαρχος Χίου Κων/νος Μούνδρος στον Νικόλαο Σμυρνιούδη., καθώς και το βιβλίο των 80 χρόνων ιστορίας του Φ.Ο.Β. του Αντωνίου Χαροκόπου σε κάθε ιατρό με πολλές ευχαριστίες.
Σ’ όλους τους παρευρισκόμενους μοιράστηκε ενημερωτικό έντυπο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που επιμελήθηκαν οι καρδιολόγοι ιατροί που περιείχε και ένα σύντομο ιστορικό της καρδιολογικής κλινικής του Ν. Χίου που τύπωσε το τυπογραφείο «Εντυπο» χορηγός του οποίου ήταν ο Φαρμακοποιός Αγαπητός Βασιλάκης.
Η εκδήλωση αυτή όπως και όλες οι άλλες ήταν ενταγμένη στην προσπάθεια καταβάλλει ο Φ.Ο.Β. να μας φέρει σε επαφή με Έλληνες που ως άτομα ή ομάδες, κόντρα στο κλίμα της απαξίωσης και της μιζέριας προοδεύουν εδώ ή στο εξωτερικό και μας κάνουν υπερήφανους. Έλληνες που διαπρέπουν στον κόσμο του πνεύματος, της έρευνας, της εργασίας, της επιχειρηματικότητας. Έλληνες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να εμψυχώσουν και να αποτελέσουν πρότυπα για τους νέους μας.