altΤην Κυριακή της Πεντηκοστής 23η Μαίου, πραγματοποιήθηκαν από τον Φ.Ο.Β. αντάξιες των εορταζομένων επετείων altεκδηλώσεις που παρακολούθησε παραδοσιακά, όπως πάντα, πολύς κόσμος.
Περί την 9η πρωινή πραγματοποιήθηκε κατά την ακολουθία της γονυκλισίας στον Καθ. Ναό, αρτοκλασία και αναπέμφθηκαν οι ευχές της Εκκλησίας «Υπέρ του Προέδρου, των μελών του Δ.Σ. και απάντων των μελών του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου», του Σωματείου μας που ξεπήδησε μέσα από τα σπλάχνα του Αγ. Γεωργίου την Πεντηκοστή του 1924 και με την ευλογία Του συνεχίζει να προσφέρει καλές υπηρεσίες στο Βροντάδο μας, στη Χίο και στην πατρίδα μας γενικώτερα.
Στη συνέχεια οι Αρχές, οι φίλοι και τα μέλη του Φ.Ο.Β. παρακολούθησαν στην εστία του, ένα περιεκτικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα που περιελάμβανε τα παρακάτω  μέρη:
1ο. Τα καινούργια βήματα του Φ.Ο.Β.
Μετά τις ευχές του Προέδρου Πολυδ. Στείρου και την αναφορά του στα της ιδρύσεως του Φ.Ο.Β., στους ενθουσιώδεις τότε νέους συμπολίτες ιδρυτές του που τόλμησαν με όραμα και πνευματική ανύψωση της περιοχής, ευχαρίστησε τους παρισταμένους, όσους ενισχύουν την προσπάθεια του Ομίλου, τους κ. Ευεργέτες τους φαφαλιούς που συνεχίζουν την ηθική και υλική προσφορά τους στο ΦΑΦΑΛΙΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ, το δημιούργημά τους, το οποίο σήμερα καλύπτει παγχιακές ανάγκες, τους άλλους Ευεργέτες και Δωρητές, τους φίλους και ιδιαίτερα το Δήμο μας για τις οικονομικές ενισχύσεις και τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.
Τέλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες δημιουργίας ιστοσελίδας του Ομίλου, και έκδοσης εντύπου χορηγών – υποστηρικτών του έργου του Φ.Ο.Β. που θα κυκλοφορήσει άμεσα.
α) Μελέτη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Φ.Ο.Β.alt
Αμέσως μετά το λόγο έλαβε η αρχιτέκτων μηχανικός κ. Μαρία  Ξύδα που παρουσίασε νέα εντυπωσιακή μελέτη της σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Φ.Ο.Β., θέτοντας σε νέες βάσεις τη λειτουργηκότητά τους. Όπως είναι γνωστό η κ. Ξύδα, είναι η αρχιτέκτων που σχεδίασε αρχικά τις εγκαταστάσεις και το Μουσείο του Φ.Ο.Β.
β) Το Τμήμα Φυσικής Ιστορίας του Μουσείουalt
Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Π. Μεννής παρουσίασε το Τμήμα Φυσικής Ιστορίας (ταριχευμένα ζώα και πτηνά της ελληνικής πανίδας).  Ο κ. Μεννής με τη συνεργασία του κ. Μιχ. Πλακωτάρη, ανέλαβε μια ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά και δύσκολη εργασία που αφορά στην καταγραφή και φωτογράφιση των ευαίσθητων εκθεμάτων, μερικά των οποίων, όπως είπε θεωρούνται σπάνια.
2o . Σύντομη ομιλία με θέμα: «Η άλλη πλευρά του νομίσματος: η αγροτική και η αστική κοινωνία συναντιούνται σε μια νησιωτική κοινότητα».alt
Αρχικά παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό που επιμελήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. Γιασ. Αμπαζή και Αντώνης Νικολάου, μια εργασία σημαντική και ιδιαίτερα ευχάριστη, για τη Χίο και το Βροντάδο που έχει συνδέσει άρρηκτα την πορεία του με τη ναυτιλία και με εξέχουσες προσωπικότητές της μεταξύ των οποίων και οι Μεγ. Ευεργέτες του Φ.Ο.Β. η εφοπλιστική οικογένεια των  Φαφαλιών.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο φίλος  και συνεργάτης του ομίλου κ. Μιχάλης altΒαρλάς, ιστορικός και υπεύθυνος του Τμήματος Προφορικής Ιστορίας και Γενεαλογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Μεθοδικός και γλαφυρός ομιλητής και με συγκεκριμένα παραδείγματα από την καθημερινότητα, απέσπασε την προσοχή μας.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με επίσκεψη στους χώρους των μουσειακών συλλογών που για μια ακόμη φορά εντυπωσίασαν όσους από τη Χίο και το Βροντάδο δεν τις είχαν ξαναεπισκεφθεί και με την προσφορά του παραδοσιακού παγωτού.
Μετά το πέρας ο Πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. και οι ομιλητές δέχτηκαν τα συγχαρητήρια για τις επίκαιρες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετικά με τα επόμενα βήματα του Φ.Ο.Β.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσ. π. Ιω. Κοντός, ο βουλευτής Χίου κ. Κωστής Μουσουρούλης, η αντινομάρχης κ. Λίτσα Λύκου, η αντιδήμαρχος του Δήμου μας κ. Μαρ. Γιαννούλου, ο επικεφαλής της Δημοτ. Παράταξης «Πολίτες Ομηρούπολης» κ. Κώστας Μούνδρος, ο προϊστάμ. της Βθμιας Εκπαίδευσης κ. Παύλος Καλογεράκης και πολύς κόσμος.